Edukacije/radionice

 

Tečaj hrvatskog znakovnog jezika

Polaznici tečaja

Provodimo tečaj hrvatskog znakovnog jezika na području Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir”.

Hrvatski znakovni jezik sustav je vizualnih znakova koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika škake), orijentacije i smjera pokreta ruke, tvore koncept odnosno smisao riječi. Znakovni jezik se ne izvodi samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daju intonaciju.

Znakovni jezik nije univerzalan kao što mnogi misle, svaki znakovni jezik ima svoju gramatiku i uči se kao svaki drugi strani jezik.

Tečaj traje četri semestra, svaki semestar traje otprilike 3 mjeseca. Polaznici osim znanja hrvatskog znakovnog jezika uče i o jezičnim posebnostima hrvatskog znakovnog jezika, te o kulturi gluhih i gluhoslijepih osoba.

Tečaj je besplatan, te je za njegovo pohađanje jedino potrebno kupiti udženike Znak po Znak 1,2, i 3. Upis se vrši  u rujnu svake godine, za sve prijave i daljnje informacije možete nas kontaktirati putem maila: tecajhzj-split@dodir.hr.

Kreativne radionice

Kreativna radionica

U sklopu programa edukacije i rehabilitacije gluhoslijepih osoba, održavamo kreativne radionice koje potiću druženje, kreativnost i razvijaju komunikaciju kako u njima uz gluhoslijepe osobe sudjeluju i volonteri udruge te drugi podupirući članovi .

Kreativne radionice pozitivno utječu na održavanje i unaprijeđivanje motorike kod naših starijih članova i uče vještine samostalnog obavljanja raznih svakodnevnih zadataka, te potiču kreativno izražavanje.

Organiziramo tjedne kreativne radionice u prostorijama udruge da kroz maštu i rad podupremo poboljšanje socijalizacije gluhoslijepih osoba kao i njihovo samostalno kreativno izražavanje.

Kreativni radovi koje su izradile gluhoslijepe osobe naše udruge namjenjeni su za prodaju za daljenje financiranje kreativnih radionica Udruge gluhoslijepih osoba grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Osim na prigodnim štandovima radove gluhoslijepih osoba možete pronaći i ovdje.

Tečaj informatike za gluhoslijepe osobe

Polaznice na računalima

U sklopu projekta “Informatizacija rada i informatičko opismenjavanje članova Udruge gluhoslijepih osoba grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije” pod financijskom potporom Splitsko-dalmatinske županije, u periodu od svibnja do studenog 2010. u prostorijama Info zone održali smo uvodni tečaj informatike za gluhoslijepe.

Tečaj je odrađen pod vodstvom instruktora informatike i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, za vrijeme predavanja se koristio priručnik informatike koji je prilagođen gluhoslijepim osobama. Informatičko opismenjavnaje uvelike je doprinjelo njihovom osjećaju sigurnosti i djelovalo pozitivno na osobnom planu jer su korištnjem interneta upoznali novi način komunikacije (Skype, Messenger i slčne aplikacije) koje su ih oslobodile nekih socijalnih barijera, zbog kojih su do sada imali brojne poteškoće. Vizualna komunikacija je valja istaknuti njihov osnovni način sporazumjevanja, te su uz Skype i slične aplikacije proširili društvene apetite i naučili za njih najlakši način održavanja nephodnih kontakata s članovima obitelji i šire.

Osposobljavanjem za korištenje osnovnih Office alata  kao što su: Word, Excell, Power Point, ovisno o dobu korisnika pružilo im je mnogobrojne mogućnosti na privatnom i poslovnom planu.

Dramska radionica

Vaginini monolozi

Dramska radionica nastala je inicijativu samih članova koji su izrazili veliki interes za ovakvim načinom izražavanja. Gluhoslijepe osobe prenstveno se izražavaju neverblano, pantomimom , mimikom i  znakovnim jezikom.

U sklopu akcije V-day – dok nasilje ne prestane u organizaciji udruge “Domine” u Splitu je izvedena popularna predstava “Vaginini monolozi” na pozornici su se našle profesionalne glumice, književnice, novinarke i žene s invaliditetom, među njima i tri naše članice.

Za članice naše dramske radionice to je bio prvi javni nastup i kako same kažu veoma uzbudljivo iskustvo koje žele ponoviti, tako da već spremaju nove skećeve i uvježbavaju nove uloge.

Dosadašnje izvedbe:

2011. “Vaginini monolozi” premijerno izvedena 02. travnja u kinoteci “Zlatna Vrata”