Događanja

Obavijest za polaznike tečaja HZJ

Povodom proslave blagdana sv. Dujma ovu subotu 07.05. tečaj HZJ se neće održati. Od ponedjeljka 09.05. tečaj se nastavlja prema redovnom rasporedu.

Svečana podjela svjedodžbi polaznicima tečaja HZJ

Nakon uspješno položenog završnog ispita tečaja hrvatskog znakovnog jezika, ovog ponedjeljka 25. travnja 2016. u Gradskoj knjižnici Marko Marulić s početkom u 18 sati održati će se svečana podjela svjedodžbi. Svi polaznici koji su uspješno položili završni ispit konačno će dobiti nagradu za sav svoj trud i zalaganje, svoju svjedodžbu.

Ovo će biti još jedna prilika da se skrene pozornost na važnost učenja hrvatskog znakovnog jezika, kao i promicanja kulture gluhoslijepih osoba, jedne od najosjetljivijih skupina osoba s invaliditetom. Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže.

Uskršnji praznici

Povodom uskršnjih praznika tečaj se neće održavati od danas (četvrtak), 24.03.2016. do (utorak), 29.03.2016. kada nastavljamo prema redovnom rasporedu. Nadoknada propuštenih termina će se održati u travnju u dogovoru s instrukotrom.

Svima Vam želimo ugodne blagdane!

Odlikovana predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba “Dodir”

DR.SC. SANJA TARCZAY, PREDSJEDNICA HRVATSKOG SAVEZA GLUHOSLJEPIH OSOBA DODIR ODLIKOVANA ORDENOM REDA DANICE HRVATSKE S LIKOM KATARINE ZRINSKE

Uče li i vas da ni jedan trud ne prođe nezapaženo, ali vi ipak nekada sumnjate u to? Dopustite da vas razuvjerimo.

Danas, 9. veljače 2015. u 11,00h, Predsjednik Republike uručio je  odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske zaslužnim pojedincima i udrugama, a predsjednica je Dodira, dr.sc. Sanja Tarczay odlikovana ordenom REDA DANICE HRVATSKE S LIKOM KATARINE ZRINSKE za osobite zasluge za socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota te priznavanje i stvaranje okruženja za kvalitetno življenje gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Međunarodni tjedan Helen Keller

I ove godine Savez Dodir obilježava međunarodni tjedan Helen Keller koji će se održati od 30.06 – 06.07.2014 godine.

Želimo podsjetiti javnost na sinonim svih gluhoslijepih osoba, gluhoslijepu američku spisateljicu dr. Helen Keller i podići svijest o posebnim komunikacijskim i drugim potrebama gluhoslijepih osoba.

U srijedu 2.7.2014. pridružite nam se na Zrinjevcu, u centralnom događaju, šetnji Helen Keller, obucite nešto bijelo i s time iskažite pozitivne vibracije. Podržite gluhoslijepe osobe, pomozite im da izađu iz svog svijeta tame i tišine!

U tjednu Helen Keller čekaju vas vrlo zanimljiva događanja:

  •  RADIONICE BUDI HELEN KELLER

ponedjeljak (30.6.2014.) i utorak (1.7.2014.)
10:00-19:00 na Cvjetnom trgu

Posjetitelji će dobiti priliku pokušati “obući cipele” gluhoslijepih osoba te se uz pomoć štapa, poveza za oči i čepića za uši kretati samostalno i uz pomoć prevoditelja za gluhoslijepe.

  •  ŠETNJA HELEN KELLER

srijeda 2.7.2014.
Zrinjevac, Glazbeni paviljon. U šetnji će uz gluhoslijepe osobe i poznate osobe iz javnog i političkog života prisustovati volonteri i prijatelji Dodira.

17:00 Radionice za građanstvo “Budi Helen Keller”
18:00 Šetnja Helen Keller, predviđeno trajanje 30 min (od Zrinjevca, preko glavnog trga, HNK i natrag do Zrinjevca)
19:00 Glazbeni program na znakovnome jeziku
20:00 Zumba Fitness Party u organizaciji Studija Thalia by Helena Lojen Marić

  •   PIKNIK HELEN KELLER

petak 4.7.2014.
12:00 Jarun

Da bi zaokružili čitavi tjedan Helen Keller u petak smo organizirali dan za druženje! Svi prijatelji Dodira su pozvani! Dođite, provedite dan s gluhoslijepim osobama, upoznajte njihovu kulturu i uživajte u jednom sasvim drugom svijetu!

Održana smotra u Splitu

Povodom obilježavanja 20. godišnjice Dodira polaznici tečaja hrvatskog znakovnog jezika u Splitu održali su u ponedjeljak, 19. svibnja 2014. prvu ovogodišnju ali već petu po redu smotru polaznika tečaja, u gotovo u potpunosti ispunjenoj Kinodvorani “Zlatna vrata”. Program je otvorila Dušanka Šoda, predsjednica Udruge gluhoslijepih osoba grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Nastavljeno je s uvodnim govorom predsjednice Saveza Dodir, mr. sc. Sanje Tarczay u kojem je istaknuta važnost učenja znakovnog jezika i ostalih načina komunikacije za gluhoslijepe osobe, a pritom se osvrnula na sam početak provedbe edukacije te dugogodišnju borbu za priznavanje znakovnog jezika i ostalih sustava komunikacije gluhoslijepih i gluhih osoba koja se nastavlja i dalje.

Koordinatorica Centra za prevođenje i Službe Podrške predstavila je rad Centra te se osvrnula na sve veću potrebu za prevoditeljima i intervenorima za gluhoslijepe osobe.

Uslijedio je zabavno umjetnički program za kojeg su se pobrinuli polaznici drugog i četvrtog semestra. Pokazali su sve što su naučili i pripremili od početka tečaja do danas. Atmosfera u dvorani je bila vesela i opuštena što smo i očekivali. Vidjeli smo pet odličnih nastupa na hrvatskom znakovnom jeziku.

Povijesni trenutak za gluhoslijepe i gluhe osobe u RH


Predsjednica saveza, mr.sc. Sanja Tarczay uz predstavnike ostalih saveza i udruga gluhih i gluhoslijepih osoba, sudjelovala je na Okruglom stolu održanom u petak, 09.05.2014. u Ministarstvu socijalne politike i mladih na kojem se raspravljalo o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj.

5. splitska smotra polaznika tečaja HZJ

Došlo je ono vrijeme godine kad se prisjećamo da već sedmu godinu s nama u Splitu učite hrvatski znakovni jezik, te vas sve koji ste s nama učili, učite ili namjeravate naučiti hrvatski znakovni jezik pozivamo na 5. splitsku smotru polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika. Dođite i zajedno sa nama se zabavite i nasmijte i na taj način podržite gluhoslijepe.

 

5. splitska smotra polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika

ponedjeljak, 19.svibnja 2014.

Kinoteka Zlatna vrata

Dioklecijanova 7

s početkom u 20 sati

 

Sretni blagdani!

Želimo sretan Božić u krugu obitelji i onih koji su vam najdraži, sretnu novu 2014. punu sreće našim članovima i njihovim obiteljima, volonterima, suradnicima i prijateljima:D

4. smotra polaznika tečaja HZJ

Pozivamo sve koji s nama učili hrvatski znakovni jezik, sve vas koji ste zainteresirani da ga naučite i sve vas koji se žele zabaviti i nasmijati da nam se pridružite na 4. smotri polaznika tečaja HZJ koja će se održati

19. srpnja 2013. godine

s početkomu u 17 sati

u Udruzi gluhih i nagluhih osoba

grada Splita i županije Splitsko-dalmatinske

Ulica Bana Josipa Jelačića 6